Stora Enso drar ner i Finland

Om skogsjätten Stora Enso genomför alla de neddragningar som aviserats, så kommer 1100 arbetstillfällen försvinna inom skogsindustrin i Finland. Stora Ensos sparplan var den stora inrikesnyheten i Finland förra veckan.

Pappersindustriarbetarförbundet i Finland rasar framför allt mot att den finska regeringen som är storägare i Stora Enso inte försöker stoppa planerna. I Sverige har frågan varit om beskeden innebär att de svenska bruken kan andas ut.

Ulla Paajanen-Sainio, informationsansvarig på Stora Ensos säger till Sveriges Radio Värmland att det inte finns några fler neddragningsplaner just nu.

– Vår vd Jouko Karvinen sa vid presskonferensen att vi har kommit ut med alla våra planer nu.

Att skogsjätten Stora Enso nu drar ner på produktionen i just Finland, medan de svenska enheterna kommer förhållandevis lindrigt undan i dagsläget, beror på flera saker. Att den svenska kronan störtdök med som mest 20 procent i förhållande till euron har gjort det billigare att producera i Sverige och Stora Enso har under året flyttat över produktion från Finland till de svenska bruken och sågverken.

Det svenska virket är också betydligt billigare att transportera till industrin än i Finland, som dels har mycket fler småskogsägare och som i hög grad levt på importerat ryskt virke.

Slutligen har de svenska anläggningarna ofta kommit längre i förädlingsgrad medan Finlands skogsindustri varit kvar i massaproduktion och sågverk.

I finanskrisens spår är kartong, eller sk consumer board den enda produkt som ökat volymmässigt det sista året, konstaterar Ulla Paajanen-Sainio.

– Att koncentrera oss på förpackning och kartong är vår framtidsstrategi.

Produktionen har varit lönsam och vi är duktiga, det är svåra produkter vi tillverkar i våra stora kartongbruk i Skoghall, Imatra, Fors och Ingeros.

– Eftersom våra förpackningar är baserade på träfiber och inte på exempelvis olja kommer det att vara ett miljöklokt val som har framtiden för sig.

Nu är det inte bara recessionen i världsekonomin som orsakat Stora Ensos problem. Internet och tidningsdöd har gjort att efterfrågan på papper varit stadigt sjunkande i västvärlden under de senaste 20 åren. I t.ex. USA räknar de med att pappersförbrukningen minskat med nästan hälften på 20 år. Och i Sydamerika och Kina där pappersbehoven ökat i takt med stigande välstånd har de idag byggt egna massabruk.

– Energikostnaderna har ökat i Europa, och de långa transporterna gör att vi inte längre är konkurrenskraftiga i Sydamerika inom t.ex. massaproduktion.

Är det rentav så att de framtida investeringarna i Stora Enso inte alls hamnar i Norden?

– Nej, vi ska investera där marknaderna växer och det är inte i Europa! Vi har sagt att vi ska investera i massaindustri i Sydamerika och i Kina, och det finns planer på ett pappers- och kartongbruk i Kina, även om styrelsen inte fattat beslut om det ännu.

– De framgångsrika bruken i Norden kommer vi givetvis att hålla igång och i gott skick, men det måste vara lönsamt.

Så var är skogsindustrin i Norden på väg? Ja, först och främst ska den fortsätta anpassas till Europas pappers- och virkesbehov, säger Stora Ensos ledning. Ett försök att hitta nya skogsprodukter för framtiden pågår i Stora Ensos försöksanläggning för biobränsle i Varkaus. Av trädtoppar och ris, sånt som traditionellt lämnats kvar i skogen, försöker de få fram ett biobränsle som till skillnad från etanolen inte konkurrerar med matproduktion till jordens växande befolkning.

Och gamla bruk kan bli något nytt och livskraftigt, argumenterar Ulla Paajanen-Sainio.

– Efter ett nedläggningsbeslut försöker vi tillsammans med berörda orter hitta någon som kan använda våra gamla bruk för någon annan produktion. Ett exempel är bruket i Summa i Finland som vi stängde ifjol och som vi sålt till internetföretaget Google, som ska använda lokalerna som en "server farm".

Ulla Walldén
ulla.wallden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".