1 av 3
Foto: Jurek Holzer / Scanpix
2 av 3
Cristina Gillå
3 av 3
Anders Berner
Kan ge skador för livet

Nu börjar Landstinget varna nyblivna föräldrar för att skaka sitt barn

Som ett av de sista landstingen i Sverige så informerar nu Landstinget i Värmland om faran för shaken baby syndrome. Det vill säga risken för att ett litet barn får en hjärnblödning om någon skakar det kraftigt.

Symptomen på shaken baby syndrome kan misstas för sjukdomar som till exempel epilepsi. Företeelsen har funnits i alla tider, men kunskapen om den här typen av barnmisshandel, att föräldrar skakar sina barn för att få tyst på dem, är relativt ny.

Men det som händer då är att barnet får en hjärnblödning, som kan ge det livslånga men och ibland kostar det livet.

 Exakt hur många barn som drabbas årligen i genomsnitt är svårt att veta eftersom det inte finns några undersökningar som konkret redovisar den här typen av skador på små barn. Men under förra året utarbetade Landstinget i Värmland ett program som ska ge råd om hur nyblivna föräldrar kan trösta sina barn, en praktisk vägledning som togs i bruk i våras.

Cristina Gillå arbetar som samordnande sjuksköterska inom barnhälsovården i Värmland och hon har varit med och tagit fram planen.

– Det är ju ingen som gör det här av vett och vilja utan det är ju olyckliga omständigheter som gör att det här händer. Men vet man vad som kan hända när man skakar ett barn, så tror jag att man tänker ett steg före, säger Cristina Gillå.

Det handlar alltså om att nå ut med råd till föräldrar om hur de ska agera när deras barn verkar vara otröstligt och det egna tålamodet börjar tryta.

– Man kan ha barnet hud mot hud, lyssna på lugn musik och man kan sjunga tyst för barnet. Men också ha kontakt med andra, vänner eller släktingar som kan hjälpa till. Och om man blir för förtvivlad är det viktigt att man lägger ifrån sig barnet.

 När Rädda barnen för ett par år sedan kontrollerade vilka av landets landsting som informerar nyblivna föräldrar om riskerna att skaka sitt barn kraftigt, så svarade ett av fem att det inte gav någon information alls. Ett av dessa var Landstinget i Värmland.

Men att det först har blivit aktuellt i år att gå ut med den här informationen, förklarar barnhälsoöverläkaren i Värmland Anders Berner med att de inte känt till fenomenet i mer än en fem - tio år. Tidigare har de misstagit symptomen, som är bland annat kramper, för exempelvis epilepsi.

– Vi har inte alltid förstått vad det var frågan om. Men nu är vi mycket mer på allerten med att göra utredningar så att vi kan fastställa eller utesluta en sådan här hjärnblödning.

Laila Carlsson
laila.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".