Linköpingsmordet

Dömdes till tio års fängelse

Den 21-årige man som stått åtalad för mordet i Linköping på en 26-årig småbarnsmamma från Karlstad dömdes på tisdagen av Linköpings tingsrätt till 10 års fängelse för mord.

Vid tingsrättsförhandlingen erkände 21-åringen dråp, men inte mord. Han berättade att han missbrukat hasch och tabletter under mordkvällen och att han mådde psykiskt dåligt. Han var också upprörd efter att ha erkänt för sin flickvän att han varit otrogen. Han lämnade sin bostad med en köksniv för att ta sitt eget liv.

Krockade av en slump
Av en slump krockade han med den 26-åriga kvinnan som kom cyklande i cykeltunneln. Han ska då ha exploderat och begått mordet.

Den förklaringen tror inte Linköpings tingsrätt på. Istället tar man fasta på ett vittnesmål från en vän till 21-åringen som vid rättegången berättade att 21-åringen sagt att han skulle begå ett rån och den som inte gav honom pengar skulle han hugga.

Tingsrätten skriver i domen att det våld han utsatt kvinnan för varit ohämmat, mycket grovt och upprepat.

Brydde sig inte
Enligt tingsrätten har 21-åringen inte brytt sig om hur det gått för kvinnan utan bara bekymrat sig om att undgå upptäckt. Det borde inte heller undgått honom att cykeln kvinnan färdades på hade barnsits, och han hade då kunnat anta att hon var småbarnsförälder. Enligt rätten har han haft all möjlighet att besinna sig.

I den rättspsykiatriska undersökningen framgår att 21-åringen försökt simulera en störning som han inte har. Därför kan straffet inte bli annat än fängelse, anser tingsrätten.

För ung för livstid
Eftersom han inte var 21 år fyllda när mordet begicks kan han inte dömas till livstids fängelse utan får istället 10 år. Hade han däremot varit 21 år vid tidpunkten för brottet hade han fått livstid, skriver Linköpings tingsrätt i domen.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se

Läs tidigare artiklar:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".