Minns ni? Hamnen i Arvika i november 2000. Då var vattennivån 3 meter över den normala. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.
Arvika

Höga nivåer i Glafsfjorden

Glafsfjordens yta stiger igen på grund av all nederbörd under sommaren. Just nu är nivån en meter över det normala så här års - och detta trots att så mycket vatten som är möjligt tappas ut i Säffle.

– Det är inte bra när vi har de här höga nivåerna om ni nu får fortsatt blött och regnigt under hösten, säger Tomas Erlandsson som är räddningschef i Arvika.

Det är en dryg meter till som vattnet kan stiga innan det når gatorna i Arvika. Under år 2000 när Glafsfjorden steg till 3 meter över sin normala vattennivå, fick Arvika 1000 millimeter, alltså 1 meter med regn, jämfört med det normala 650 mm. Då det drygt 600 millimeter fram till september.

I år har det kommit drygt 500 millimeter och nu finns alltså en liknande situation inför höstens regn, men även en beredskap.

– Utsläppet via Säffle är öppnat för fullt. I övrigt följer vi utvecklingen från kommunens sida och har tittat igenom beredskapsplaner och kollat vår utrustning så att det finns backup om vi får höga nivåer, säger Tomas Erlandsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".