Lars Furuholm, rovdjursansvarig på länsstyrelsen. Foto: Lars-Gunnar Olsson/SR Värmland.

Akuthjälp vid rovdjursangrepp ska bedömas

I snart fyra år har Länsstyrelsen i Värmland haft rovdjursakutgrupper som hjälpt till efter rovdjursangrepp. Nu i höst ska projektet utvärderas - men länsstyrelsens rovdjursansvarige Lars Furuholm tror att verksamheten kommer att fortsätta.

– I regeringens rovdjursproposition står det att det här bör fortsätta, säger han.

Rovdjursakutgrupperna har haft tillgång till fordon och stängsel så att de snabbt kan åka ut till platser där det har varit ett angrepp och sätta upp stängsel.

– Vi kan också finnas med om man behöver ha hjälp att skrämma bort ett djur, säger Lars Furuholm.

I måndags tog Naturvårdsverket beslut om att länsstyrelserna i Värmland och Dalarna får dela på två miljoner kronor för sitt arbete med rovdjursakutgrupper för resten av året. Pengarna har räckt till tre heltidsanställda här i Värmland i nu tre och ett halvt år. Nu ska Naturvårdsverket utvärdera verksamheten.

I mitten av oktober ska riksdagen rösta om regeringens förslag till ny rovdjurslag och den bärande punkten i förslaget är att besluten om rovdjur ska flytta ut i länen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".