Nyligen hölls en demonstration för att rädda Upstairs. Foto: Rebecka Hugosson/SR Värmland.
Hagfors

Ungdomscafét Upstairs räddas kvar

Ungdomscafét Upstairs i Hagfors, som stängde den 26 augusti, öppnar igen nästa måndag. Det står klart efter att eldsjälen bakom verksamheten, Sigrid Lundmark Vestlund, på egen hand lyckats samla in de 100.000 kronor som man inte fick av kommunen i föreningsbidrag.

– Det började med att Rädda Barnen hörde av sig och sade: Vi skänker 50.000 kronor, berättar Sigrid Lundmark Vestlund.

Affärer, företag, och privatpersoner har också skänkt pengar.

– Jag har pratat oavbrutet i telefon, jag är helt slut. Men igår kväll, måndag klockan 18.00, då var det 100.000, säger Sigrid Lundmark Vestlund.

Hon räknar med att öppna Upstairs på måndag.

– Men går det tidigare vi så öppnar vi tidigare.

De insamlade pengarna kommer att gå till att täcka driftskostnader och till att avlöna en ungdomsledare. Caféverksamheten, som till stor del drivs ideellt, är nu förhoppningsvis räddad för ett år framåt. Men långsiktigt måste det till andra lösningar för att man ska orka fortsätta.

– Vi stoppar en hel del saker som kunde hända på stan. Och det är väl där vi ser vilka goda resultat vi har gjort. Därför kämpar vi vidare. Jag trodde aldrig att jag hade så många som ställde upp, jag är helt chockerad att vi har så mycket varma och goa människor som verkligen förstår vad vi håller på med, säger Sigrid Lundmark Vestlund.

Läs också

Gustav Larson
gustav.larson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".