Ingrid Florell Jonzon och Erik Carlson ska förbättra inomhusluften på Kvarnbergets förskola. Foto: Gustav Larson/SR Värmland.
Karlstad

Storstädning ska ge bättre luft

Nu ska Karlstad kommun storstäda för bättre inomhusmiljö. I ett pilotprojekt ska Kvarnbergets förskola plocka undan allt som kan samla damm för att göra lokalerna mer lättstädade, och på så vis drastiskt sänka mängden partiklar i inomhusluften.

– Går vi ut och tittar på våra förskolor så kan det ju vara någon soffa som man fått till skänks, ärvda gardiner, eller vad som helst. Vi tillför alltså en väldig massa partiklar till våra skolor på ett sätt som vi inte tänker på, säger Erik Carlson som är förvaltare av Karlstads kommuns förskolelokaler. 

– Vi har ju vår barn som är allergiker, astmatiker, och det här måste vi börja tänka på på riktigt allvar nu, fortsätter han.

Det samlas mycket grejer i de olika skolornas lokaler, saker som samlar damm och försvårar städningen. På Kvarnbergets förskola har man under årens lopp haft problem med inomhusluften och det har gjorts tekniska förändringar, men personalen upplever fortfarande att luften inte är bra. Nu hoppas man att det här åtgärderna ska ge resultat.

– Vi vet statistiskt sett att vi kan halvera mängden partiklar i skolorna. Vi kommer att göra luftmätningar både före och efter den här insatsen och då kommer vi att få svaret att vi är på rätt väg, säger Erik Carlson.

Under hösten ska personalen utbildas och tillsammans se över lokalerna och bestämma vad som kan tas bort. Sedan kommer förändringarna att genomföras under jullovet.

– Det blir ett sätt för oss att titta på vår egen verksamhet med nya ögon. Ska vi ha den här mattan? Hur ska vi inreda för att vi ska ha en miljö som fungerar så bra som möjligt? frågar sig Ingrid Florell Jonzon som är rektor på Kvarnbergets förskola.

Vinsterna med dessa enkla åtgärder är många, enligt Erik Carlson.

– Vi sparar stora pengar åt kommunen, vi får naturligtvis en piggare och gladare personal, lägre sjukskrivningar, det går att göra den här kedjan hur lång som helst egentligen, säger han.

Gustav Larson
gustav.larson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".