Sunne

Får pris för kamp mot rattfylleri

Midsommaren 2005 släcktes två ungdomars liv i Gräsmark när en berusad motorcyklist körde på dem. En av dem var Martin, son till Lisbeth Rådström.

Sedan den dagen har Lisbeth kämpat för att få ungdomar att köra nyktra. Och på onsdagen får hon motta Kungliga Automobilklubben, KAK:s, attitydförändringspris, som delas ut under Tylösandseminariets trafikdagar. Och Lisbeth Rådström är glad över priset.

– Det känns jättebra, priset har gett mig väldigt mycket energi och kraft. Man känner sig betydelsefull att det här är viktigt för andra personer också. Risken finns att de ska drabbas också, och det vill jag inte, säger Lisbeth Rådström.

Midsommaren 2005 omkom Mia och Martin när de i Gräsmark blev påkörda av en berusad motorcyklist. Motorcyklisten dömdes senare till 75 timmars samhällstjänst.

Sedan dess har Lisbeth Rådström på eget initiativ kämpat för att få ungdomar att köra nyktra. Lisbeth har bland annat bildat en lokalavdelning i Sunne för MADD, Mothers aginst drunk drivers - Mammor mot fulla bilister - en världsomfattande organisation med idag över tre miljoner medlemmar.

Lisbeth Rådström får tillsammans med Kristina Sundkvist från Kramfors motta KAK:s attitydförädringspris på 20 000 kronor ur KAK:s ordförandenPeter Wallenbergs hand i Tylösand där trafiksäkerhetsdagarna pågår.

Lisbeth Rådström är säker på att få ner ungdomsfylleriet på mopeder, bilar och motorcyklar.

– Jag är säker på det om jag så ska jaga dem med blåslampa när de ligger och sover. För det är idioti att riskera livet både på sig själv och anhöriga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".