Instruktör Niclas Kilhage tränar skytte med hjälp av simulator. Foto: Rebecka Hugosson

Simulator hjälper jägare

Vissa kallar det för världens dyraste dataspel, andra säger att det är en ovärderlig utbildningsform så här i jakttider. Studiefrämjandet i Värmland/Bergsslagen har skaffat sig ett dyrt dataspel, en skjutsimulator för 300 000 kronor.

I ett litet rum på Studiefrämjandet i Karlstad står den nya skjutsimulatorn uppdukad på ett bord. Den består av en dator, en projektor och en vapenatrapp. Tanken med simulatorn är att den ska hjälpa jägare att bli bättre skyttar. Med hjälp av en kamera som kan fästas antingen på vapenatrappen eller på det egna vapnet kan tekniken analyseras hos skytten.

– Det som är mest postivt för skytten är att man aldrig behöver uppleva den höga knallen eller rekylen i vapnet. Du kan alltså koncentrera dig helt och hållet på själva skottet, säger Niclas Kilhage, en av instruktörerna för den nya skjutsimulatorn.

Studiefrämjandet i Värmland/Bergslagen sökte bidrag för att köpa simulatorn i augusti. Och den totala kostnaden ligger på blygsamma 300 000 kronor.

– Det kommer definitivt att vara värt det. Vi har mycket jägarutbildningar och deltagarna kommer att få ett ypperligt hjälpmedel för att träna skytte innan de kommer ut på den riktiga skjutbanan, säger Hans Jonsson på studiefrämjandet Värmland Bergslagen.

Rebecka Hugosson
rebecka.hugosson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".