Efter sex år har Juma Lomani fått beskedet att han tvingas lämna landet. Foto: Gustav Larson/SR Värmland

Avvisad efter sex år i Sverige

Juma Lomani får efter sex års väntan inte något svenskt uppehållstillstånd. Det beskedet fick han av migrationsverket i onsdags.

Nu måste Joma Lomani resa tillbaka till Afghanistan för att kunna söka uppehållstillstånd och det är en mycket osäker framtid som väntar honom.

Juma kommer att skickas till Kabul, en stad han aldrig varit i. Där har han vare sig släkt eller vänner, ingen bostad och heller ingen möjlighet att försörja sig. Han kan inte söka upphållstillstånd där för ambassaden i Kabul tar inte hand om sådana ärenden, för det måste han ta sig till Iran eller Pakistan.

– Det största problemet med att komma tillbaka är att krigsherrarna som dödat min familj är de som styr landet och det finns ingen demokrati, sägar Juma Lomani.

– Det känns jättejobbigt. Jag har min fru här, nära och kära och alla mina vänner.  Jag kan mer om Sverige än om Afghanistan och det är här som är mitt hem, säger han vidare.

– Jag har inget val och jag åker för att kunna komma tillbaka och vara tillsammans med min fru och mina vänner igen, avslutar Juma Lomani.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".