Charlottenberg

Fundo läggs ner utan köpare

Aluminiumgjuteriet Fundo i Charlottenberg, som är under företagsrekonstruktion, kommer att läggas ner om ingen köpare är beredd att ta över företaget. Den informationen fick facket på fredagen vid ett möte med ledningen för Fundo.

-- Vi fick en MBL-information som innebär att företaget kommer att stängas på vårkanten nästa år. Om det inte kommer fram en ny ägare under processen, säger Tommy Glader som är styrelsemedlem i verkstadsklubben IF Metall på Fundo.

Han tror att chanserna att hitta en köpare är små.

– Hoppet är ju det sista som överger människan, men man måste vara realist, säger Tommy Glader.

Han pekar på de månader som har gått sedan Fundo ansökte om företagsrekonstruktion i maj och att ingen köpare dykt upp under den tiden. 

Fundo hette tidigare Nemak, och ägs av Nemak. I dag är 100 personer fast anställda, det senaste året har företagets personalstyrka mer än halverats.

Hur ser ni från fackets sida på planerna att stänga?

– Vi anser att företaget har en plats på marknaden, att det behövs ett aluminiumgjuteri i Sverige. Men kunderna är inte av den åsikten, det är flera kunder som har sagt att de avser att lämna företaget, säger Tommy Glader.

Fundos vd, Hendrik Hasewinkel, säger till Sveriges Radio Värmland att företaget följer rekonstruktionsplanen. Några övriga kommentarer vill han inte ge.

Kajsa Carlsson
kajsa.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".