Motormännens Sven Sjö delar ut informationsblad vid Bergviks köpcentrum. Foto: Roy Malmborg/SR Värmland.

Kampanj ska ge fler tips om rattfylleri

På måndagen inledde Motormännen sin riksomfattande kampanj om att vi ska tipsa polisen om rattfyllerister. Enligt Motormännen kör dagligen 15 000 personer rattfulla i trafiken här i Sverige och endast 50 av dessa åker fast i polisens kontroller.

Varje år orsakar rattfyllerister 125 personers död, enligt Motormännen. Enligt statistik ifrån Brottsförebyggande rådet är det tre promille av rattfylleristerna här i landet som åker fast.

Nu vill Motormännen att polisen ska tipsas när någon som druckit alkohol kör bil. De menar att oftast finns det någon i rattfylleristens närhet som ser vad som händer och som kan ringa till polisen.

Under 2008 dömdes 523 personer i Värmland för rattfylleribrott, varav 236 för grovt rattfylleri. Endast storstadslänen Stockholm, Västra Götaland och Skåne hade fler dömda för rattfylleribrott än Värmland. Men ändå är det enligt Motormännen alltså allt för få som åker fast.

För att få igång en debatt över landet om rattfyllerister placerar Motormännen ut skyltar efter vägarna som varnar för rattfyllerister. I Karlstad placerades en skylt vid Berviksrondellen av Sven Sjöö vid Motormännen.

– Vi måste göra någonting. Dygnet runt går det och ringa polisen på 114 14 och tipsa om onyktra i trafiken, säger han.

– Det är förstås jättebra om folk ringer och tipsar, och väldigt mycket effektivare än när vi står och gör stickprovskontroller, polisassistent Staffan Palm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".