Omskärelse eller inte - Landstingsstyrelsen diskuterar idag

Värmland är ett av elva landsting som inte genomför omskärelse av pojkar trots att Sveriges kommuner och landsting - SKL nu vill att alla landsting ska erbjuda det. Landstingsstyrelsen, där majoriteten är för förslaget, ska diskutera frågan idag.

SKL hänvisar till barnens bästa. Varje år görs, av kulturella och religiösa skäl, omkring 3000 omskärelser av pojkar i Sverige, men bara en av tre blir omskuren av en läkare.

Ulric Andersson, landstingsstyrelsens ordförande, säger att de resonerat både utifrån den lagstiftning som finns och från den rekommendation som kommit från SKL.

– Det stora problemet idag är att det görs utav såna som inte är utbildade.

Omskärelse är, trots att det är lagligt, inte något landstinget egentligen vill göra. På sikt vill man motverka sedvänjan exempelvis med informationskampanjer mot föräldrarna.

Folkpartisten Robert Warholm är mycket kritisk till att man nu ändå diskuterar att erbjuda föräldrar i Värmland att omskära deras barn.

– Jag tycker att det är ett övergrepp på barnet. Man skär bort en kroppsdel som det inte är något fel på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".