Foto: Henric Byström

Lågt deltagande förväntas i kyrkovalet

Fram till i morgon, onsdag, pågår förtidsröstningen på pastors- och församlingsexpeditioner runt om i länet inför kyrkovalet på söndag. Men trots att sju miljoner svenskar är medlemmar i Svenska kyrkan brukar valdeltagandet vara väldigt lågt. Det brukar ligga på 12-13 procent, medan 80 procent röstade i senaste riksdagsvalet.

– Jag tror inte att människor tänker på att kyrkan är demokratiskt uppbyggd och att man väljer dem som ska sitta som förtroendevalda i kyrkoråd och Kyrkomötet. Man tänker inte på hur kyrkan styrs, säger Torgny Lindén som är stiftsinformatör i Karlstads stift.

Han tycker att det är viktigt att många röstar för att det ska bli en representation av medlemmarna i de beslutande församlingarna.

– När det inte är så många som går och röstar är det ju en större chans för mindre seriösa grupper att ta sig in, säger Torgny Lindén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".