SKOGHALL

Akzo Nobel lägger ner fabriken

Kemikoncernen Akzo Nobel lägger ner fabriken i Skoghall. 153 personer förlorar därmed sina jobb.

Enligt företagsledningen togs beslutet om en nedläggning av verksamheten i Skoghall på tisdagen i Holland, och den svenska ledningen nåddes av beskedet under kvällen. Samtliga 153 anställda kommer nu att varslas om uppsägning. Produktionen kommer att fortsätta till det andra kvartalet 2010 och alla har arbete åtminstone fram till 17 mars nästa år.

– Det är ett väldigt tråkigt besked, men som ansvarig för den här affären så har jag sett att marknaden har vikit, vi har tappat våra kunder. Vi har två fabriker i Europa och de är inte fullbelagda, säger Lars Andersson, chef för affärsenhet MCA.

Besultet togs med motiveringen att fabriken inte längre är lönsam. Det finns en fabrik i Holland, som ligger geografiskt närmre kunderna och ledningen tror att den täcker in den europeiska marknaden av MCA - monoklorättiksyra.

– Det stora problemet vi har är att det inte finns några kunder kvar i Sverige längre för MCA, och det finns bara ett fåtal kvar i Norden. Så marknaden har försvunnit och den ekonomiska krisen har påskyndat omstruktureringen av marknaden. Kunder stänger och flyttar från Europa, säger Lars Andersson.

De snabba besluten om att lägga ner fabriken i Skoghall väcker en hel del kritik från både anställda och från kommunen, som heller inte fick veta något förrän på onsdagen.

– Jag tycker att det är dåligt. Jag hade önskat att jag hade fått reda på det här någon vecka innan i alla fall, nu ställs jag inför fullbordat faktum, säger Siw Gidlöf (S), kommunalråd i Hammarö kommun.

Runt hälften av dem som nu får sluta är kollektivanställda, övriga är tjänstemän. Koncernen meddelade redan för ett år sedan att minst 3 500 anställda runt om i världen skulle bort. Akzo Nobel har totalt över 60 000 anställda.


Fakta om Akzo Nobel och verksamheten i Skoghall:
-
AkzoNobel Industrial Chemicals i Skoghall är världens äldsta elektrokemiska fabrik. Fabriken startade 1918.

-Fabriken tillverkar kvalificerade baskemikalier som används för vidareförädling av ett antal produkter. Industrial Chemicals tillverkar flera olika baskemikalier som klor, natronlut (natriumhydroxid), saltsyra, järnklorid, natriumhypoklorit, monoklorättiksyra (MCA) och natriummonokloracetat (NaMCA).

-Akzo Nobel skapades 1994 då det nederländska företaget Akzo köpte Nobel Industrier. Huvudkontoret ligger i Amsterdam, Nederländerna, och företaget har 60 000 anställda.

-I Sverige har AkzoNobel knappt 4 000 anställda på ett 20-tal platser, bland annat i Skoghall och Kristinehamn.


-Förra året hade Akzo Nobel en omsättning på cirka 148 miljarder svenska kronor.

-Fabriken i Skoghall är en av tolv klorfabriker som har funnits i Sverige. Idag återstår bara tre fabriker varav Skoghall är en.