Taxorna stiger i Värmland

Flera värmländska kommuner hör till de dyraste i landet när det gäller avgifter för bland annat renhållning och fjärrvärme. Det visar den årliga Nils Holgersson-rapporten som presenterades på fredagen.

– Kommunerna måste arbeta hårdare med att rationalisera och effektivisera sina verksamheter, för att hålla taxorna nere. Nu ökar taxorna i kommunerna mycket mer än vad den allmänna inflationen gör, säger Thomas Bäckman, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Hans organisation, tillsammans med Fastighetsägarföreningen, HSB, Riksbyggen och Sabo, ligger bakom undersökningen. Den utgår från driften av ett hyreshus, och vad den skulle kosta i landets alla kommuner. Det handlar om taxor för avfallshantering, vatten och avlopp, el och fjärrvärme.

Och fem av de tio kommunerna med högst avgifter, är värmländska. Munkfors är näst dyrast i landet. Högt på listan hamnar även Storfors, Forshaga, Sunne och Hammarö. Och i både Hammarö och Munkfors har avgifterna ökat med mer än 15 procent det senaste året.

Thomas Bäckman menar att en förklaring till de höga avgifterna är att kommunerna är små.

– I övrigt kan jag inte svara på vad det beror på. Vi bara konstaterar att taxorna har en tendens att öka varje år, säger han.

Storfors är landets fjärde dyraste kommun enligt rapporten. Avgifterna per månad för en normalstor hyrestrea där ligger på 2 199 kronor. Och jämförelen välkomnas av kommunchefen, Mikael Jareke. Men han tycker också att den är missvisande.

– Hälften av innehållet i rapporten är sådant som vi inte styr över. Det vill säga el och fjärrvärme. Där är det kommersiella bolag som sätter taxor till ett marknadspris, säger Mikael Jareke.

Kajsa Carlsson
kajsa.carlsson@sr.se