Alla män som fyller 65 erbjuds kontroll av kroppspulsådern. Ulric Andersson (S) lät sig undersökas vid presskonferensen. Foto Gustav Larson/SR Värmland.
Landstinget

Screening erbjuds män över 65

Landstinget i Värmland erbjuder alla män som är fyllda 65 år screening för att hinna upptäcka kroppspulsåderbråck innan det är för sent.

Ett pulsåderbråck är en försvagning av pulsåderväggen som gör att ådern blåses upp som en ballong och när den blir för stor så brister den.

Själva screeningen är en ultraljusdundersökning som går till på samma sätt som när man undersöker gravida, med en utlarljudsapparat som man håller mot magen.

Man ser med en gång om pulsådern är förstorad eller inte.

Är den normal så är allt bra, är den förstorad så blir det antingen operation eller kontroll en gång per år fortsättningsvis, beroende på storleken.

I Värmland dör varje år 10-15 män av brustet kroppspulsåderbråck

– Det är en lömsk sjukdom som ofta inte upptäcks förrän det är för sent, och inträffar det så måste man ha nära till operationsbordet, säger Becke Lundqvist kirurgiöverläkare på Centralsjukhuset i Karlstad.

Han välkomnar därför nu möjligheten att kunna upptäcka skadan i tid.

– Pulsåderbråck är fem gånger vanligare hos män än hos kvinnor och därför är det inte akutellt att screena kvinnor, säger Becke Lundqvist vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".