Foto: Johan Nilsson/Scanpix

Etiken måste ta plats inom polisen

Var fjärde polis pratar nästan aldrig om etik på jobbet. Det visar en ny undersökning från Polisförbundet.

Under det senaste året har 38 procent av poliserna diskuterat etik med sina kollegor varje vecka. För fyra år sen var det 57 procent som diskuterade.

Stefan Wickberg, ordförande i Polisförbundet i Värmland, kräver nu att etiksamtalen måste få större utrymme.

– Det är av fundemental betydelse att vi har en förmåga att stanna upp och reflektera över det arbete som vi utför och hur vi utför det. Vi har ju till och med extrema inslag där vi förväntas skjuta mot människor om det kniper, så etiken måste ha ett stort genomslag.

Enligt Stefan Wickberg så var det annorlunda förr.

– Ja, förr fanns det tid att stanna upp och reflektera och stämma av med kollegan om inte annant i våra tjänstebilar mellan uppdragen. Men någon sådan tid finns inte längre för nu finns det effektivitetskrav.

Etik har en framskjuten plats, men bara i teorin, menar Stefan Wickberg. I praktiken fungerar det annorlunda.

– Man har en syn utåt att etik är jätteviktigt, men i praktiken så är det inte det man efterfrågar. Utan det som är efterfrågat är i väldigt hög grad kvantitet. Man kallar det till och med för resultatuppföljning och sådana saker.

I årets undersökning uppger 24 procent av poliserna att de väldigt sällan har diskuterat etik. Jämför man med 2005 så uppgav 17 procent av poliserna att de väldigt sällan diskuterade etik. Av undersökningen framkommer vidare att bara 29 procent av poliserna har fått handledning i etik under det senaste året. Även det är en minskning sedan 2005 då 40 procent fick handledning i etik.

För att lyfta etiken inom Polisen föreslår Polisförbundet följande:Ta fram etiska riktlinjer för svensk polis, inför obligatorisk vidareutbildning i etik, ge alla poliser handledning i etik och inför reflekterande etiksamtal som arbetsmetod.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".