Landskapsmjölken ger miljoner till Milkos mjölkbönder. Foto: Milko.

Landskapsmjölken ger bönder miljoner

Närproducerad mjölk är värd att betala en extra krona för, tycker konsumenterna. Bara en knapp månad efter Milkos prishöjning av landskapsmjölk får mjölkbönderna redan dela på fem miljoner kronor.

Den 7 september höjdes priset på produkterna Dalamjölk, Värmlandsmjölk och Landskapsmjölk med en krona, för att oavkortat gå till Milkos 728 mjölkbönder. I slutet av månaden, efter att försäljningen dessutom ökat, hade cirka fem miljoner liter landskapsmjölk sålts.

– Det här är en dundersuccé. Vi kunde ju aldrig tro att det skulle gå så här bra, säger Milkos ordförande Per Åsling.

Enligt Per Åsling är prishöjningen på en krona mejerikoncernens sätt att bidra till att rädda den svenska mjölkproduktionen, som drabbats hårt av lågkonjunkturen. För en medelkonsument innebär det en ökad kostnad på drygt en hundralapp per år.

– Vi tror inte att det är rätt att ropa på offentliga medel, vi tror att det är på marknaden vi ska kunna vinna gehör och skapa ökade intäkter för mjölkproduktionen, säger Åsling, och tillägger:

Prishöjningen på landskapsmjölken innebär att det genomsnittliga avräkningspriset höjs med 24 öre till 2,98 kronor per kilo. För Berndt Björkman, mjölkbonde i Värmland och ordförande i mjölkböndernas utvecklingsråd, innebär det nästan en hel lön för en anställd.

– Det betyder fantastiskt mycket, det är bara att tacka konsumenterna, säger Björkman.

-Att folk fortsätter att köpa landskapsmjölken även om priset blivit något högre visar att konsumenterna föredrar närproducerad mjölk som kommer från lokala gårdar, avslutar han.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".