Sunne

Valfrihet inom hemtjänsten diskuteras

Inom kort ska Sunne kommun ta ställning om den ska införa den så kallade LOV-lagen. Lagen om valfrihetssystem för hälsovård och socialtjänster, där privata alternativ till kommunens tjänster kan väljas.

På torsdagen var Greger Bengtsson från SKL, Sveriges kommuner och landsting, på plats i Sunne och informerade. Och enligt honom är intresset för lagen stort ute i landet.

– Mer än 200 av landets 290 kommuner håller på och tittar på den här frågan och funderar på om man vill ha valfrihetssystem eller inte. Och ett 50-tal kommuner har infört valfrihetssystemet inom hemtjänsten.

Och valfrihetssystemet är en maktfråga menar Greger Bengtsson, eftersom den enskilde får ett ökat inflytande över vem som får komma innanför dörren. Dessutom så vässar systemet kommunens regi.

– Man blir ännu mer intresserad av att ge bra hjälp. För även om man inför valfrihetssystemet så kommer den största och viktigaste utföraren vara kommunens egen hemtjänst.

På plats var kommunalrådet i Sunne Ola Persson (C), och blev informerad och han är positiv till lagen.

– Vi får göra en utvärdering utifrån den här information och i december blir det en politisk behandling och ett avgörande. Vi har varit i andra kommuner och tittat hur de har använt sig av lagen och till exempel när kunden har ett annat hemspråk än svenska, så kan han eller hon välja en utförare som kan det språket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".