Herta Müller vann årets Nobelpris i litteratur. Foto: Jack Mikrut/Scanpix

Först till kvarn kniper Müller

Kockan ett idag offentliggjordes årets mottagare av Nobels litteraturpris, och på biblioteket i Torsby träffade kommunens kulturchef Ingemar Nordström rätt när han valde ut några tänkbara författare till det ärofulla priset.

– Herta Müller ingick bland namnen som har varit tippade länge, i varje fall i år, säger Ingmar Nordström.

– Och alla bibliotek har den här boken för den ingick i kulturrådets satsning. Snart ringer telefonen och då säger de att de vill ha boken. Och sen sladdar en bil in på parkeringen och de springer in här och ska ha den. Det är först till kvarn som gäller.

Den tysk-rumänska författaren Herta Müller är 56 år. I Svenska Akademiens motivering står bland annat att hon "med poesins förtätning och prosans saklighet tecknar hemlöshetens landskap".

Elva kvinnor har tidigare fått litteraturpriset. Den senaste var Doris Lessing, som fick det 2007. Den första kvinna att få ett Nobelpris i litteratur var Selma Lagerlöf, som fick det 1909.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".