Sjukvårdens resurser räcker inte

Den svenska neurosjukvården är försummad och tillhör de sämsta i Västeuropa, enligt Neurologiskt handikappades riksförbund, detta samtidigt som antalet drabbade ökar. Det framkom vid en konferens i Karlstad på torsdagen.

Nu efterlyser förbundet bättre resurser till vård för människor som drabbats av till exempel stroke och ms. Bland deltagarna fanns överläkarna Kristina Lindgren och Johan Rådberg på Centralsjukhuset i Karlstad och de är väl bekanta med problemet.

– Det som är specifikt för Värmland är att vårt inflöde av nya patienter har fördubblats på sex, sju år, säger Johan Rådberg, överläkare på Centralsjukhuset i Karlstad. Och det medför att vi har bekymmer att ge dem en bra utredning och behandling. Resurserna inom sjukvården är begränsade och vi har då svårt att tillsätta tillräckligt med personal för att ta hand om våra sjuka.

Även inom rehabiliteringen finns samma problem med ekonomi och läkartillgång, enligt Kristina Lindgren, överläkare i rehabiliteringsmedicin på Centralsjukhuset i Karlstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".