1 av 2
Keramiker Ulla Nilsson ställer ut på Rackstadmuseet. Foto Andreas Ruuth/SR Värmland
2 av 2
ARVIKA

Keramik i fokus på Rackstadmuseet

Sex svenska, sju finska keramiker och tre vedeldade ungnar. Det är utgångspunkten för keramikutställningen på Rackstadmuseet i Arvika.

Utställningen är en del av Nordic Delight ett samarbete mellan finnbygderna i Sverige och Norge och svenskbygder i Finland. All keramik har bränts i tre vedeldade ugnar i Nora, Brunskog utanför Arvika och Fiskars i Finland. Ulla Nilsson är en av tre keramiker från arvikatrakten som är med på utställningen.

– Ja det är magiskt, att stå där på natten för att elda ugnarna för att komma upp i rätt temperatur, säger Ulla Nilsson.

Vid ett studiebesök i Finland 2008 insåg keramiker Anders Gräslund från Arvika och hans kollega Sune Högberg från Nora att de använde en likadan vedeldad ugn för att bränna sin keramik. Därmed var tanken om ett samarbete född. Och enligt Ulla Nilsson gör eldebn skillnad.

– Glasyrerna blir helt annorlunda jämfört med en elugn, eftersom det kommer gaser och flammor från elden på godset. Dessutom kan det bli överraskningar, både positiva och negativa, säger Ulla Nilsson.

Andreas Ruuth
andreas.ruuth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".