Karlstad

Ungdomars rök- och snusvanor ska undersökas

Karlstadsforskare ska nu ta reda på om snusandet leder till rökning eller tvärtom, att snuset är ett sätt att sluta röka. Det är universitetets Centrum för forskning om barn och ungdomars psykiska hälsa som fått drygt en miljon kronor till denna kartläggning.

Det totala anslaget på 1,3 miljoner kronor under tre år kommer från FAS, Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap. Projektet var ett av 15 som fick anslag i konkurrens med totalt 94 ansökningar.

– I denna studie vill vi titta på tobaksbeteenden, det vill säga sambanden mellan snus och rökvanor och huruvida snus leder till rökning eller tvärtom är ett sätt att sluta röka, säger Magnus Stenbeck, docent i sociologi.

Svenska män har under många år haft tillgång till snus som ett alternativ till rökning. Nyare forskning visar att snusning medför negativa hälsokonsekvenser, ibland av allvarlig art som en överrisk för cancer i bukspottskörteln. Samtidigt vet man att rökning är mångdubbelt farligare, så den som snusar istället för att röka löper mindre risk att drabbas av allvarlig sjukdom eller för tidig död.

– Den forskning som finns tyder på att svenska män använt snus som en väg ut ur rökberoendet, men när det gäller ungdomar, kvinnor och andra etniska grupper är sambandet svagt. Det är troligt att snus existerat i den svenska manliga kulturen på ett sätt som medfört att det har en särställning där som man inte kan anta är självklar i andra grupper, säger Magnus Stenbeck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".