Helge Pettersson har kämpat för att de boende på Andstigen 13 ska få behålla sin samlingslokal. Foto: Laila Carlsson/SR Värmland
Karlstad

Segerkonjak och kramar på Andstigen

Månader av kamp mot kommunledningen i Karlstad gav på måndagen resultat. De äldre på Andstigen 13 i Skattkärr får behålla sin stora samlingslokal, som kommunen ville bygga en förskola i. Och beskedet togs emot med stor glädje på äldreboendet, och om någon dag vankas det segerkonjak.

– Jag har sagt förut att om vi vinner det här målet så ska jag köpa en liter konjak och bjuda på, så när advokaten ringde och berättade så sa han att nu får du köpa en liter konjak, skrattar Helge Pettersson, som har kämpat för att de äldre på Andstigen 13 ska få behålla sin lokal.

– Vi har lidit kolossalt, utav den här ovissheten. Vi som bor här är ju mellan 80 och 100 år, säger Helge Pettersson och berättar om alla aktiviteter som de brukar ha flera gånger i vecka i lokalen, och som betyder så mycket för de boende.

Den lilla lokal som kommunen ville erbjuda de boende först var alldeles för liten och skulle inte rymma alla äldre, varav många använder rollatorer som tar plats, och de musiker som ibland kommer och spelar. Och så skulle de ha behövt be om lov att använda förskolans kök för att kunna göra iordning fika bland annat.

– Det skulle aldrig ha gått, så vi sa nej.

Men på måndagen blev det då äntligen klart att de får behålla den stora lokalen, och Helge Pettersson gick runt till sina grannar och berättade den goda nyheten.

– Vi är jätteglada, och vi har kramats och mått gott ett tag. För vi har inte haft så stora förhoppningar om att vi skulle lyckas. För att som enskild vinna mot kommunledningen, det är inte så lätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".