Karlstad

Förlorade kamp mot Arbetsförmedlingen

32-årige Dan Hurtig från Karlstad som stämt Arbetsförmedlingen på miljonbelopp förlorade målet i tingsrätten och ska i stället betala statens kostnader med 32 500 kronor.

– Jag är besviken, men det var inte helt oväntat i och med att det är svårt att vinna mot staten. Men jag hade ju hoppats att det skulle gå vägen så klart, säger Dan Hurtig.

Enligt Dan Hurtig har Arbetsförmedlingen 2005 lämnat felaktiga uppifter till A-kassan så att han därför blivit avstängd och därmed förlorat sin arbetslöshetsersättning.

Det har i sin tur lett till att han inte heller har fått någon sjukersättning från Försäkringskassan eftersom han saknar sjukpenningsgrundande inkomst.

Arbetsförmedlingen menar att Dan Hurtig inte kom till en kurs och inte heller till inbokade möten, och han var också ogiltigt frånvarande från Resurspoolen under tolv dagar.

Det orsakades enligt Hurtig av att han bland annat skötte sin svårt sjuke pappa och inte fick något svar när han ringde och skulle anmäla frånvaron. Vid ett annat tillfälle när han missat möte med Arbetsförmedlingen låg han själv på sjukhus efter att ha trillat ner från en balkong och brutit nacken.

Men dessa skäl bet inte på rätten som i stället menar att Dan Hurtig inte kunnat bevisa att Arbetsförmedlingen gjort fel i sin myndighetsutövning, och därför ogillas hans talan.

– Jag mår jättedåligt, det har tagit mycket kraft. Och det sliter inte bara på mig utan hela min familj.

Vågar du överklaga. Det kan ju kosta dig ännu mer om du förlorar i hovrätten?

– Ja, men jag är så illa tvungen att göra det, i och med att jag har rätt. Jag vill kunna se mina barn i ögonen när de blir vuxna och förklara varför det har varit som det har varit med pappas liv, säger Dan Hurtig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".