Foto: Anna Björklund/SR Värmland.

Bymacken breder ut sig i Sverige

För exakt ett år sedan öppnades den första Bymacken i Koppom. För att råda bot på mack-döden i Värmland gick ett antal mackar samman och startade kedjan Bymacken. Idag är åtta mackar anslutna till kedjan - och projektet får nu efterföljare på andra håll i Sverige.

Owe Nordling, före detta ordförande i länsbygdsrådet Hela Sverige, ingår i ett nationellt projekt för att öka antalet Bymackar. Enligt honom är det Bymackar på gång i Jämtland, Dalarna, Västernorrland och Skaraborg.

Det var efter en drivmedelskonferens som anordnades i Kil i början av maj föra året som rådet fick uppdraget ta fram en modell för hur man skulle kunna jobba med mackarna.

– Vi har fått väldigt god respons ute i bygderna. Folk har kommit tillbaka i en omfattning som jag inte trodde på själv innan, säger Owe Nordling.

För en tid sedan gjordes en rundringning till dem som är med i kedjan i dag.

– Det samlade intrycket var att alla var nöjda och glada. Försäljningen låg på i stort sett samma nivå som tidigare. Men man hade fått en uthållig lönsamhet i försäljningen, säger Owe Nordling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".