Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Döda kaniner ger Karlskoga värme

Vilda kaniner som skjuts i Stockholm blir till värme i Karlskoga, när dom döda kropparna tas omhand. Något som upprör djurvänner.

– Det är inte rätt sätt att hantera djur på, utan man måste lösa det här problemet på något annat sätt, säger Kai Zimmerl från Djurens Rätt i Karlstad.

På frågan hur länge samarbetet har pågått säger Leo Virta att de bara har hämtat vildkaniner i Stockholm vid ett tillfälle, och det var på sommaren 2008.

Trots att det alltså är över ett år sen som biomalanläggningen Konvex i Karlskoga tog hand om skjutna vildkaniner från Stockholm, så är det nu som frågan blivit aktuell och kommit ut i media via lokaltidningen Vårt Kungsholmen i Stockholm. Där uttalar sig Anna Johannesson från Vilda Kaniners Värn, som vill att det ordnas med kaninhem eller särskilda inhägnader i stället för att kaninerna skjuts.

Kai Zimmerl är ordförande för Djurens Rätt i Karlstad och han tycker inte om hur kaninerna behandlas i Stockholm.

– Det låter ju ganska makabert. Det är inte rätt sätt att hantera djur på, utan man måste lösa det här problemet på något annat sätt så att det inte blir det här problemet att man måste skjuta kaniner, säger han.

Det känns fel att elda upp kaninerna, man borde i stället begrava dem, tycker Kai Zimmerl från Djurens Rätt i Karlstad.

Men nya regler säger att man inte får gräva ner döda djur hur som helst, och inte heller slänga dem på soptippen. Biomalanläggningen Konvex i Karlskoga är det enda stället i landet som tar emot slakteriavfall och andra döda djur, berättar vd Leo Virta.

– Jag upplever att vi gör en väldigt stor samhällsnytta i det här fallet. Man kan ju alltid fråga sig vad alternativet kan vara. Vad ska vi göra av det?

Konvex i Karlskoga tar också hand om salmonellasmittade djur som gått till slakt, djur som dött på lantgårdar och överkörda älgar och rådjur. Och Leo Virta kan absolut tänka sig att ta emot skjutna kaniner från Stockholm igen.

– Ja absolut. Finns ett behov, så varför inte.

Anna Björndahl
anna.bjorndahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".