Charlottenberg

Dagsböter för försäljning av våldsporr

De två män som stämts av justitiekansler för att ha sålt grova våldspornografiska filmer från sina butiker i Charlottenberg fick sina domar av Karlstads Tingsrätt på onsdagen.

En 87-årig man från Stockholm döms för olaga våldsskildring till dagsböter på 7 500 kronor. En 51-årig man från Göteborg, döms för samma brott till dagsböter på 6 000.

En jury har nyligen slagit fast att de båda männen gjort sig skyldiga till yttrandefrihetsbrottet olaga våldsskildring. I dagens dom har tingsrätten fastslagit straffet för detta brott.

Det är mycket ovanligt att någon döms för att ha spridit olaga våldsskildring. Enligt Brottsförebyggande rådet har det inte hänt på flera år.

År 2000 dömdes dock en man i Trelleborg till villkorlig dom och 150 dagsböter för att ha spridit 150 filmer med olaglig våldsporr.

Målet i Värmlands tingsrätt gäller även en tredje porrhandlare i Charlottenberg, en 45-årig man som åtalats för att ha spridit omkring 140 filmer med olagligt innehåll. Tingsrätten ansåg i ett tidigare läge att mannen inte var ansvarig för filmerna, men det ändrades av hovrätten i Göteborg. Rättegång mot 45-åringen kommer att hållas i november.

Åtal för olaga våldsskildring enligt yttrandefrihetsgrundlagen kan endast väckas av justitiekanslern. Under rättegången bedöms filmerna av en tryckfrihetsjury, men straffet utdöms av domstolen. Maxstraffet för att sprida olaga våldsskildring är fängelse i två år.

SR Värmland/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".