Roland Jonzon stångades av en av sina tjurar i början av förra året, och vägen tillbaka har varit lång. Foto: Laila Carlsson/SR Värmland
Karlstad

Hårdtag mot dödsolyckorna

Var femte arbetsplatsolycka med dödlig utgång sker inom jord- och skogsbruk. Och det gör branschen till den mest olycksdrabbade. Därför har Lantbrukarnas riksförbund tillsammans med bland andra länsförsäkringar börjat ett särskilt informationsarbete, som ska få ner antalet olyckor till hälften.

För ett och ett halvt år sen drabbades lantbrukaren och tjuruppfödaren Roland Jonzon i Östra Fågelvik av en arbetsplatsolycka som kunde ha kostat honom livet. Han skulle sära på några tjurar som bråkade med varandra, men blev istället själv attackerad.

Vägen tillbaka har varit lång. Först nu ett och ett halvt år efter olyckan, har Roland Jonzon fått tillbaka sin fulla arbetsförmåga och kan jobba heltid med lantbruket och uppfödningen av tjurar. Den där måndagen i februari förra året skulle han bara gå in och lugna några av tjurarna, som han gjort många gånger förr, bara att den här gången var det en av tjurarna som inte gav sig.

– Det sista jag minns är när han krossar min bröstkorg. Jag vet inte hur jag tog mig därifrån, men jag lyckades på något sätt och kunde ta mig upp till huset. Där hjälpte min dotter mig att ringa 112. Det hade jag inte klarat själv.

Det händer inte mig, tänker många. Men det kan hända vem som helst. Och alla har inte samma tur som Roland Jonzon i Östra Fågelvik, som överlevde att en av hans tjurar kastade runt med honom och till slut krossade hans bröstkorg. Omkring 15 personer dör varje år i Sverige i olyckor i samband med jord- och skogsbruk. Och av dem 2 till 4 barn.

Därför satsar nu LRF tillsammans med Statens lantbruksuniversitet och Institutet för jordbruks- och miljöteknik på att utbilda lant- och skogsbrukare om riskerna på deras arbetsplatser. Och målet är att halvera antalet olyckor till 2013.

Det samarbetet handlar om att certifiera gårdar som säkra och första steget går via en kurs. Men lantbrukarna i Värmland ligger långt under statistiken vad det gäller certifiering. Bara 18 gårdar är certifierade i länet. Och Birgitta Persson, försäkringsrådgivare på länsförsäkringar, råder alla lantbrukare att gå kursen för att inte bli hemmablinda. Främst handlar det om att förebygga bränder, som kostar försäkringsbolaget omkring 40 miljoner kronor om året, bara i Värmland.

Och visst är det så, att effekterna av en olycka inte bara blir ett fysiskt lidande. De ekonomiska följderna av en arbetsplatsolycka är också svåra. Det vet Roland Jonzon, som skötte gården ensam då han stångades av tjuren och blev sängliggande i ett par månader.

– Kostnaden för en sån här olycka är långt större än vad jag kunde tänka mig från början. Att man kan drabbas så hårt att man kan bli tvungen att gå ifrån sin gård. Den insikten har varit jobbigare att bära än rädslan för hur min kropp skulle klara sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".