Ny hastighetsgräns problem för bussarna

De ändrade hastighetsgränserna som föreslås på vägarna i Värmland innebär ökade kostnader för Värmlandstrafik på upp emot en miljon kronor. Bolaget klarar inte att hålla avtalet med sina ägare eftersom busstrafiken inte klarar de tidskrav som föreslås.

– Det värsta är inte den ekonomiska belastningen, utan att restiderna förlängs, säger Lars Bull som är vd för Värmlandstrafik.

Avtalen med trafikföretagen fungerar så att kostnaden ökar när restiden förlängs.

På grund av dålig vägstandard vill Vägverket sänka hastigheterna från 90 kilometer i timmen till 80 på flera vägsträckor i Värmland.

Värmlandstrafik har fört samtal med Vägverket i ett års tid för att få undantag för exempelvis sträckan på väg 240 mellan Molkom och Hagfors.

– Vi hade länge förhoppningar om att man skulle lyssna på det sedan gjorde man tyvärr tvärtom. Det blir ett ganska hårt slag mot Hagfors och Filipstads pendlare tycker vi, säger Lars Bull.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".