Elin Augustsson och Erik Karlsson. Foto: Andreas Ruuth/SR Värmland.
Arvika

Gymnasieelever hjälper äldre

Nu får äldre i Arvika hjälp av gymnasieelever för att komma ut. Det är elever på omvårdnadsprogrammet som ger sig ut på besök varje vecka.

– I våras såg vi Uppdrag granskning med eleverna och att det var många äldre i Sverige som inte fick komma ut, då tänkte vi att vi kunde kolla i Arvika kommun hur det ser ut och om vi kunde göra något bra, säger Yvonne Kristoffersson lärare på Taserudsgymnasiet.

Efter kontakt med Arvika kommun besöker nu elever från årskurs två och tre från omvårdnadsprogrammet ett femtontal boende varje torsdag.

– Ja det är rätt bra, det lättar allting. Det är roligt att träffa lite annat folk, säger Erik Karlsson som bor på äldreboendet Vågen.

Han och de andra brukarna bestämmer vad de vill göra, läsa tidningen, ta en promenad eller bara sitta och prata. För eleverna ingår nu besöken som en del i utbildningen.

– Jag tycker det är bra, vi lär oss mer och de gamla får komma ut, säger Elin Augustsson som går årskurs två på omvårdnadsprogrammet.

Andreas Ruuth
andreas.ruuth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".