1 av 2
Foto: Andreas Ruuth/SR Värmland
2 av 2
Foto: Andreas Ruuth/SR Värmland
Karlstad

Brand i gamla Rayonfabriken

Uppdaterad
Den gamla Rayonfabriken i Älvenäs väster om Karlstad brann på torsdagseftermiddagen och varningar gick ut för den giftiga röken som bildades. Räddningskårerna från Karlstadsregionens räddningstjänst lyckades släcka branden under kvällen.

Det var i fabriksbyggnaden som håller på att demonteras som det tog eld invändigt, i den stora byggnaden.

Det innebar kraftig rökutveckling som drev nordvästerut, men räddningstjänsten uppmanade ändå invånare i Älvenäs och Vålberg att stänga fönster och dörrar.

– Röken har gått över Segerstadområdet och vi har haft personal ute vid området som har konstaterat att det inte finns någon risk att röken slår ned i området, säger Stefan Bergström.

I byggnaden som brann fanns plast som utvecklar giftig rök. Förutom plasten och några hundra liter aceton, finns inte längre några kemikalier i större mängd på området.

Släckningsarbetet var komplicerat, berättar räddningsledaren Jan Thor.

– Det var osäkert att gå in i lokalen eftersom den är riven till hälften. Jag vill ju inte ha in något folk där och riskera något, så vi har fått släcka från utsidan, säger han.

Larmet kom vid 14:10 och kårer från Grums, Vålberg och Karlstad bekämpade elden. Under natten kommer området att bevakas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".