Landshövding Eva Eriksson, invigningstalar vid Silleruds lanthandel. Foto: Andreas Ruuth/SR Värmland.
Sillerud

Allt-i-ett för Sillerudsborna

Nu kan du bland annat låna böcker på ICA Butiken i Sillerud. För i det gamla posthuset som ligger granne med butiken öppnas nu ett så kallat servicekontor.

– Du kan bland annat skriva ut en bygglovsansökan, skriva under och faxa den direkt till kommunkontoret i Årjäng, säger ICA-handlaren Rikard Ohlin.

Servicekontoret är helt IT-baserat. Kontoret invigdes av landshövding Eva Eriksson och finansieras av länsstyrelsen och pengar från EU:s landsbygdsprogram.

Tanken är bland annat en enklare kontakt med Årjängs kommun och med exempelvis apotek och bibliotek. Förhoppningen är också att det ska bli en samlingslokal i bygden.

– Jätteroligt, jag hoppas det kommer betyda mycket för bygden, det kan bli en samlingslokal för föreningslivet, säger Gerd Wahlström som var med på invigningen.

Att surfa in på till exempel Årjängs kommuns hemsida, Systembolaget och Skatteverket är gratis. Vill man surfa på andra sidor så kostar det pengar.

– Mer och mer ska ju skötas via nätet och för många gamla kan det här vara bra, säger Anders Svensson från Sillerud.

Kontoret kommer att ha samma öppettider som affären och bemannas med en halvtidstjänst. Förhoppningen är att kontoret ska få folk att stanna kvar på landsbygden.

– Det ska bli lättare för Sillerudsborna att få service som vi i dag måste åka ett antal mil för, säger Rikard Ohlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".