Kristinehamn

Politisk strid efter uppsägning av kommunchef

Frågan om kommunchefen i Kristinehamn ska sägas upp är långt ifrån avgjord. Det stod klart efter kommunstyrelsens sammanträde igår. Bland annat efterlyses en formell uppsägning att ta ställning till.

Ledamöter från flera partier är starkt kritiska till hur allianspartierna i majoriteten skött ärendet med kommunchef Susanne Öström. Kritiken kommer också från den borgerliga sidan. Kritikerna befarar att händelsen ger intrycket att man i Kristinehamns kommun inte kan framföra kritik utan att riskera att få sparken.

– Det är fyra herrar som diskuterat med kommunchefen på eget bevåg, säger Eva WennStröm, socialdemokratiskt kommunalråd för oppositionen. Jag tycker de här ska fundera på om de verkligen kan ha sina uppdrag kvar.

En av de kritiserade, moderate kommunalrådet Åke Thörnesjö, är sparsam med kommentarer och hänvisar till att det är ett pågående personalärende. Enligt honom hade de fyra goda grunder till sitt handlande och några planer på att avgå har han inte.

– Om jag hade ansett att jag gjort något fel hade jag avgått, säger Åke Thörnesjö. Hela den här affären är väldigt dyster.

Han kommer nu att fungera som kommunchef, tills mbl-förhandlingen är genomförd. Då tar ekonomichefen tillfälligt över.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".