Här röstar Thorsbyborna om förslagen till nytt stadsvapen. Längst till vänster står Per-Erik Persson från Svensk-Amerikanska Handelskammaren South Central och längst till höger "Swedish Fest"-generalen Tracia Bussey. Röstar gör Vickie Fletcher. Foto: Svensk-Amerikanska Handelskammaren.
Amerikansk systerstad

Nu har Thorsbyborna röstat om ett värmländskt stadsvapen

Intresset var stort i amerikanska Thorsby för att de förslag till stadsvapen som Karlstadsheraldikern Fredrik Höglund och hans kollegor arbetat fram. Det berättar Per-Erik Persson från Svensk-Amerikanska Handelskammaren som hade hand om omröstningen vid Thorsbys stora Sverigefest i helgen.

– Varje år arrangerar staden Thorsby i den amerikanska sydstaten Alabama en "Swedish Fest" som är ett mellanting mellan en amerikansk parad och en traditionell svensk marknad, skriver Per-Erik Persson i ett pressmeddelande. Thorsby grundades 1901 av svenskar med rötterna i värmländska Torsby och det är skälet till stadens svenskhet.

När årets Swedish Fest genomfördes nu i helgen arrangerades också en "folkomröstning" kring de fyra förslagen till stadsvapen. I omröstningen segrade ett av de fyra förslagen med god marginal.

– Men vi kan ännu inte tala om vilket stadsvapen Thorsby kommer att få eftersom City Council -"kommunfullmäktige" - har det slutliga avgörandet.

Beslutet från politikerna beräknas komma om ett par veckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".