Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Rovdjurspropositionen

Rovdjursbesluten ska komma närmare de berörda

Rovdjursfrågor kan i framtiden hanteras regionalt. I regeringens rovdjursproposition föreslås att beslut som rör rovdjur, som till exempel jakt ska fattas närmare dom som berörs. I regeringsförslaget ska länsstyrelserna tillsätta särskilda rovdjursförvaltningsdelegationer.

I de här delegationerna ska politiker, markägare, djurägare, naturvårdsmänniskor och jägare gemensamt ta beslut om hur många rovdjur som ska få finnas.

Svenska Jägarförbundet välkomnar en ny rovdjurspolitik.

– Besluten måste ned till människor som på ett eller annat sätt drabbas och påverkas av rovdjuren och att ha regionala beslut är det enda sättet att få en bra rovdjurspolitik, säger Torbjörn Lövbom, ordförande i Svenska jägareförbundets rovdjursråd.

Men Rovdjursföreningen vänder sig emot det här.

– Det som vi är mest kritiska till är att man helt plötsligt överger en väl fungerande rovdjurspolitik där vi fått tillbaka rovdjuren i Sverige och att de ökat i antal. Nu vet vi inte vad som händer, säger Krister Persson ordförande i Svenska Rovdjursföreningen.

Rovdjurspropositionen föreslår också att det ska bli tillåtet att jaga varg. Den 21 oktober tar riksdagen beslut om rovdjurspropositionen.

Eva Brännman, Sveriges Radio Västerbotten
eva.brannman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".