Karlstad

Ingen utbildning om språkhandikapp

Utblidning av hemtjänstpersonal om afasi skulle ge färre missförstånd och en lättare vardag för de drabbade. Det säger Kärstin Johansson Gurmu, vars man drabbades av afasi för tre år sedan. Men i Karlstad kommun finns ingen allmän utbildning för hemtjänstpersonalen.

– Det är mycket märkligt tycker jag, att de inte får det. För då skulle de som har afasi och hemtjänstpersonal känna sig mer trygg, säger Kärstin Johansson Gurmu.

Och trygghet är viktigt, enligt Kärstin Johansson Gurmu. Inte minst för hennes man, som har svår afasi och får förlita sig mycket på kroppspråket. Men att ge all hemtjänstpersonal utbildning om afasi är en omöjlig utmaning, säger Maria Hasslid, enhetschef för hemtjänstens rehabenhet.

– Det handlar om att vår personal ska kunna så oerhört mycket om olika sjukdomar och sjukdomstillstånd. Det ger mer om vi ger specifik utbildning kring enskilda kundärenden. Där vi till exempel har problem med afasi riktar vi särskild utbildning mot de grupperna när de är aktuellt, då tror vi det får bästa effekt, säger Maria Hasslid.

Men den hemtjänstpersonal som hjälper Kärstin Johansson Gurmus man har inte fått någon utbildning från kommunen, utan fått ta egna initiativ för att lära sig. Bland annat genom att följa med till Afasiföreningen, där man kan komma och språkträna vid datorerna.

Och kunskapen om afasi kan vara avgörande för om det blir ett bra bemötande eller en tragedi för afatikern, säger Kerstin Johansson Gurmu.

- Man kanske blir mottagen på ett sätt ett barn blir mottagen på, det är inte så att man är mindre intelligent.

Zin Jägersand
zin.jagersand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".