Viltolyckorna ökar stort i år

Viltolyckorna i Sverige fortsätter att öka och risken att råka ut för en viltolycka är allra störst i Kronoberg, Kalmar, Jönköping och Värmlands län. Vid nyår införs hårdare regler när det gäller att rapportera viltolyckor.

Hittills i år har nära 29 000 olyckor inträffat, vilket är 12 procent fler än samma tid förra året, då rekordmånga viltolyckor inträffade.

Vildsvinsolyckorna i södra Sverige har ökat med över 30 procent.

Det visar ny statistik från försäkringsbolaget If.

De nya, hårdare reglerna innebär att man alltid att skyldig att anmäla en viltolycka och märka ut platsen där den inträffat.

– Nu blir det en ovillkorlig skyldighet, säger Bengt Stevenson vid Värmlandspolisen som är länsansvarig för Nationella viltolycksrådet.

Rådet har också uppdraget att undersöka speciellt olycksdrabbade sträckor i Värmland. Det handlar om E45/E18 mellan Slottsbron och Valnäs, RV 61 mellan Arvika och Åmotfors och mellan Charlottenberg - norska gränsen. Även E45 mellan Vägsjöfors och Stöllet och länsväg 882 mellan Gräsmark och Rottneros hör till de farligaste. 

– En sak som är gemensam för de här sträckorna är att det är väldigt dålig sikt, med vegetation ända in till vägen. Det ska vi se hur vi kan tackla och försöka få mer siktröjning, säger Bengt Stevenson.

Vid olycka med ett vilt djur:

  • Sätt ut varningstriangeln.
  • Stanna och märk ut platsen för olyckan med ett plastband eller liknande.
  • Även om djuret inte är skadat, ring polisen på 112 och uppge var du befinner dig.
  • Gör en anmälan till ditt försäkringsbolag om fordonet skadats.
  • Den som kolliderar med vilt har anmälningsplikt. Gäller björn, varg, järv, lo, älg, hjort rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn.

Källa: If.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".