Karlstad

Miljonsatsning ska göra stan tryggare

Med patrullerande polare och en permanentad mobil-grupp vill Karlstad kommun bland annat förebygga skadegörelse och skapa en tryggare miljö för ungdomar i Karlstad.

– Satsningen består av två delar, dels den mobila gruppen där det ingår poliser, fältassistenter, elevstödjare och väktare som kan sättas in där det är oroligt, säger Ulf Mårtensson samordnare för trygghetsfrågor på barn- och ungdsomsförvaltningen i Karlstad.

Den mobila gruppen är redan igång och har under två år jobbat specifikt mot ungdomar på Våxnäs. Nu ska den kunna användas där det behövs i Karlstad kommun.

De andra delen är de patrullerande polarna.

– Där ska ungdomar söka kontakten med både yngre och äldre. De kan till exempel finnas i skolan på dagen och sedan möta ungdomarna på stan på kvällen. Det handlar om att skapa relationer, säger Ulf Mårtensson.

De patrullerande polarna ska rekryteras under hösten och ska vara mellan 18 och 20 år. De kommer att få utbildning och timanställas av kommuen. Enligt kommunalråd Lena Melesjö Windahl är det igen speciell händelse som gjort att satsningen kommer just nu.

– Nej, vi har sett att satsningen på Våxnäs har gett goda resultat och nu utvecklar vi den verksamheten. De patrullerande polarna har provats med goda resultat i Värmdö. Helheten är ny men polarna är provade och gjorde stor nytta, säger Lena Melesjö-Windahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".