Hagfors

Kommunledning vädjar för flyktingfamilj

En familj på fem personer kommer att splittras efter Migrationsverkets beslut att avvisa mamman till Ryssland och pappan till Elfenbenskusten. Nu protesterar den politiska ledningen i kommunen mot beslutet.

I ett brev till Migrationsverket vädjar kommunen om medmänsklighet. Kommunalrådet Mikael Dahlqvist säger att han litar på Migrationsverket bedömning av familjens skäl att få stanna.

– Men problemet är att barnen riskerar att inte få vara tillsammans med mamma och pappa, eftersom de kommer att skickas till två olika länder. Det tycker vi är fruktansvärt, säger han.

Familjen har bott i Hagfors i tre år och nu ska mamman med en tolvårig dotter ska skickas till Ryssland, medan sambon med en gemensam dotter på ett år ska till Elfenbenskusten i Afrika. Vart den gemensamma nyfödda dottern ska skickas vet inte Migrationsverket, eftersom hon inte berörs av avvisningsbeslutet.

Det innebär att hela familjen splittras i och med Migrationsverkets beslut.

– Det är inte enligt FN-konventionens principer om att barnen ska sättas i främsta rummet. Så det här är en mänsklig vädjan till myndigheten, och vi vill få igång en debatt om hur barnperspektivet används i Sverige, säger Mikael Dahlqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".