Karlstad

Stora förändringar under FUB:s 50 år

Nu i helgen firar Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning, FUB, att man funnits 50 år i Karlstad. Mycket har förändrats för personer med utvecklingsstörning under de här åren, och en del finns kvar att göra, enligt FUB-medlemmarna.

Lennart Björk, som har en dotter med utvecklingsstörning, berättar att han fåttt höra skräckkhistorier från äldre föräldrar.

– På BB fick de höra att det här barnet får ni lämna i från er. Och så får ni gå hem och göra ett nytt barn som kanske blir friskt...

Det är stor skillnad mot i dag. När Lennart Björks dotters gruppbostad skulle byggas, välkomnades boendet av grannarna.

– Det är en spännande upplevelse, den dimensionen och förändringen under de 50 åren, det är helt otroligt, säger han.

Medlemmen Bo Tegestam pekar på en annan förändring som varit viktig.

– Avvecklingen av vårdhem, de var en styggelse. Det betyder att personer som var isolerade, utpekade, har blivit en del av samhället, säger han.

Men det finns en del förbättringar kvar. Lennart Björk pekar på att inflytandet för utvecklingsstörda i Karlstads kommun måste utvecklas.

– Så att man förstår att här får vi vara med och påverka. Det är lite av de vi måste jobba med ytterligare i FUB Karlstad. Och att Karlstad ska vara en stad för alla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".