Vårdförbundets Eva Strandh vill ha mer i plånboken nästa för att slippa en grå tillvaro. Foto: Lars-Gunnar Olsson/SR Värmland

Facket satte kaffet i vrångstrupen

Vårdförbundet i Värmland är idag mycket upprört över att Sveriges kommuner och landsting, SKL, överväger att riva upp avtalet som ger anställda inom Vårdförbundet två procents lönelyft 2010.

Enligt SKL blir följderna av den ekonomiska krisen särskilt kännbara för kommuner och landsting först år 2011, och SKL undrar om arbetsgivarna klarar löneökningen. Vårdförbundet skriver i ett uttalande att utspelet är en krigsförklaring mot Vårdförbundets medlemmar.

– Jag höll ju på att sätta kaffet i vrångstrupen imorse när jag hörde detta. Något märkligt kan man tycka att detta är med tanke på våran strejk förra året då arbetsgivarna var starkt kritiska mot Vårdförbundet.

Då nåddes, till slut en överenskommelse och Eva Strandh menar att Vårdförbundet då tog ett stort samhällsansvar.

– Jag hoppas att våra lokala arbetsgivare inte står bakom SKL:s uttalanden, säger Eva Strandh som inte vill sia om vad som händer nu. Blir det ny förhandlingar utesluter dock inte Eva Strandh en ny strejk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".