KARLSTAD

Klart för hopslagning av länsrätter

I dag tog Domstolsverket det slutgiltiga beslutet att slå ihop länsrätterna i Örebro och Värmlands län till en enhet. Huvudorten blir i Karlstad där uppemot 50 personer kommer att nyanställas i den nya förvaltningsrätten.

Valet har stått emellan Örebro och Karlstad, men nu är det klart att Karlstad blir huvudort.

– Nu håller jag på att rekrytera nya jurister så att vi kan täcka upp med den specialistkompetens som jag anser att man ska ha på en domstol. Det handlar om mellan 40 och 50 personer, säger Anders Österlin är domstolschef på länsrätten i Karlstad.

När det gäller dragkampen mellan Karlstad och Örebro vill inte Anders Österlin prata om Karlstad som vinnare:

– Det är så många förlorare i det här sammanhanget när det gäller medarbetarna i Örebro så att jag vill inte använda det ordet. Men den tekniska utvecklingen är sådan att vi måste slå samman domstolar, säger han.

Länsrätten i Örebro kommer inte att finnas från och med den 15 februari nästa år. Rent lokalmässigt kommer dock viss personal att arbeta kvar i Örebro.

– Jag tar det mycket seriöst och ödmjukt och jobbar för att de som kommer över ska få en så bra arbetsplats som möjligt, avslutar Anders Österlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".