Foto: Vägverket/Scanpix
DEGERFORS

Vildsvin orsakar skador i trädgårdar

Vildsvin har letat sig in i flera villaägares trädgårdar i Degerfors. Djuren orsakar stora skador på bland annat gräsmattor. I många fall kan de även vara en fara för de som bor där.

Vildsvinen besöker Åke Rings trädgård ofta och har gjort det i flera år. Och enligt honom kan djuren dyka upp när som helst på dygnet och dem är inte rädda.
– De sitter utanför ytterdörren, och de är nyfikna, säger Åke Ring.

Vildsvinen ställer till med mycket, och det kan bli dyrt. De tuggar i sig rötterna till fruktträd och bökar upp hela gräsmattor.

Enligt Johanna Månsson Wikland, viltvårdshandläggare på länsstyrelsen i Örebro, som är den myndighet som ansvara för viltförvaltningen, så är det villaägaren själv som får stå för kostnaderna när något förstörs. Ett sätt att hindra förstörelsen är att skjuta djuren.
– Det finns inga statliga medel att ersätta skador av vildsvin. Man måste försöka förebygga skador, helt enkelt, säger Johanna Månsson Wikland.

Åke Ring har även fått rådet att sätta upp elstängsel runt sin tomt. Men han menar att det inte hjälper för finns det minsta lilla öppning så hittar vildsvinen den.

Han tror dessutom att elstängsel kan vara farligt för andra än bara vildsvinen.
– De tycker inte om elstängslet, men de ramlar inte i backen. Men ett barn kan göra det, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".