Farlig mark kommer till nytta

På försvarets gamla skjutfält, bland annat i Värmland, finns oexploderad ammunition som kan vara farlig om marken ska användas till annat. Den är dessutom svår och dyr att rensa bort. Men nu kan de ändå komma till nytta i ett nytt projekt.

Ett 60-tal före detta övnings- och skjutfält på sammanlagt 30 000 hektar över hela Sverige är planerade att avvecklas. På en stor del av markerna finns oexploderad ammunition som i vissa fall inte går att rensa bort av tekniska, ekonomiska eller säkerhetsmässiga skäl. Förnyelsebar energi i form av solenergi, bioenergi eller vindkraft, kan bli lösningen, berättar Stefan Magnusson, markdirektör på Fortifikationsverket.

Pilotprojekten med vindmätningar och planteringar för bioenergi på ett stort gammalt skjutfält Östersund ska utvärderas i slutet av året och går det bra kan modeller därifrån användas på fler områden i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".