Mike Semisch
Torsby

Lång strid om endurobana i Torsby

Långt gångna planer på en endurobana på kommunens mark utanför Torsby upprör känslorna hos grannarna som störs av motorcykelbuller. I fem år har grannarna överklagat planerna, men ärendet bollas mellan markägarna, kommunen och berörda myndigheter.

 En av dem som har överklagat är Mike Semisch, som driver en turistanläggning i närheten av banan.

– Avståndet till banan är bara 370 meter, och tyvärr är den belägen på en bergstopp och oljudet sprider sig direkt till vår anläggning, säger Mike Semisch.

Han berättar att gästerna lämnar klagomål, och stamgästerna som kommit under flera år slutat att komma tillbaka.

– De tyckte att det var för bullrigt på kvällarna.

Han har också haft kunder som reklamerat sin vistelse på grund av oljudet.

Mike Semisch har investerat en miljon kronor i sin turistanläggning, och har planer på att utvidga verksamheten, men hela satsningen störs av motorcykelbuller från den närliggande endurobanan.

I fem år har överklagandeärenden bollats fram och tillbaka mellan Torsby kommun, länsstyrelsen, Miljööverdomstolen och de bullerdrabbade, men utan något resultat och i dag står man på ruta ett igen, med en ny omgång överklaganden.

– Vi kan inte bara sälja och dra. Vi har investerat och måste hålla ut helt enkelt, säger Mike Semisch.

Lennart Nordenstein
lennart.nordenstein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".