Framgång för (SD) i ny mätning

Sverigedemokraterna skulle bli det fjärde största partiet i Sverige om det vore val i dag. I en ny mätning från opinionsföretaget United Minds får Sverigedemokraterna sex procent. Partiets framgångar är skrämmande, säger de värmländska riksdagsledamöterna, socialdemokraten Berit Högman och folkpartisten Nina Larsson.

Och Nina Larsson kan absolut inte tänka sig något framtida samarbete med Sverigedemokraterna.

– Det är jag inte intresserad av, det är helt orealistiskt att göra det. Men att de får så här höga siffror i den här opinionsundersökningen är inte så konstigt med tanke på hur mycket media har uppmärksammat partiet, som inte ens sitter i riksdagen. Det kan man ju fundera på om det var så klokt, säger hon.

Socioekonomiskt ser Sverigedemokraternas väljare ut som socialdemokrater. De har låg utbildning men tjänar ganska bra och har borgerliga värderingar, enligt opinionschefen hos United Minds. Det förklarar Berit Högman (S) så här:

– Om inte människor känner sig delaktiga och känner att samhället är till även för dem, då skapar det krafter som vi inte vill ha. Därför är det så viktigt att alla får vara med, och att det finns ett samhälle som håller i hop så att inte klyftorna ökar, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".