Sophonia Rapulane Makgetla, Sydafrikas ambassadör i Sverige, var en av de som fick veta mer om den värmländska modellen.
Karlstad

Ambassadörer studerade värmländsk tillväxt

Nu kan Värmland komma att stå modell för att öka tillväxten i södra Afrika. I två dagar har åtta ambassadörer från länder i södra Afrika varit på plats i Karlstad och lärt sig mer om klusterbyggande och Värmlandsmodellen

– Värmlandsmodellen innebär att vi hittat ett nytt sätt att samarbete mellan näringsliv och universitet som innebär att vi får fram nya innovtioner och produkter, Staffan Bjurulf är projektledare på Region Värmland.

Det handlar om samarbete som ska öka tillväxten. Genom SIDA har åtta ambassadörer från bland annat Mocambique, Namibia och Kongo titta närmare på hur det arbetas i Värmland. Sophonia Rapulane Makgetla Sydafrikas ambassadör i Sverige.

 – Det här viktigt det kan visa en väg för hur vi kan lösa problemen med utveckling, vi tar med oss kunskaper som kan användas för att senare lösa problem med fattigdom och förbättra livet för vår befolkning, säger Sophonia Rapulane Makgetla.

Ambassadör Makgetla hoppas bland annat kunna utveckla Sydafrikas stora gruvindustri och Staffan Bjurulf tror att modellen kan användas även i andra delar av världen.

– De söker svar på samma frågor som vi, hur kan vi få våra företag att förnyas hur kan man hitta samarbeten, säger Staffan Bjurulf från Region Värmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".