EDA

Gränsjubileum för grannar

Gränstullsamarbetet mellan Sverige och Norge har firat 50 år. Den 28 oktober 1959 undertecknades en överenskommelse mellan de två länderna om gränstullsamarbete.

Samarbetet betyder att gränspassagen går smidigare, då man bara behöver klarera varorna en gång, och det blir en ekonomisk vinst då länderna delar på kostnaderna för tullarbetet.

Både de svenska och norska tullchefer fanns på plats vid tullstationen i Eda igår tillsammans med ett femtiotal inbjudna gäster för att fira femtioårsjubileét, som uppmärksammades på samtliga tullstationer längs den 160 mil långa riksgränsen mot norge.

I Eda så förevisades bland annat tullens mobila Scannerutrustning som gör att man kan röntga fordonen, jämföra röntkenbilderna med chaufförernas innehållsdeklarationre av lasten, och på så sätt bättre kunna avgöra vilka fordon man ska lägga tid på att söka igenom efter smuggelgods.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista